SPELANDE VIKTIGT FÖR DEN MENTALA HÄLSAN UNDER PANDEMIN

Var tredje svensk, 32 procent, uppger att deras dator-, tv- eller sällskapsspelande har haft ganska eller mycket stor betydelse för deras mentala välmående under coronapandemin. Det visar en Sifoundersökning beställd av spelhobbyförbundet Sverok.

På uppdrag av Sverok har Sifo genomfört en undersökning om svenskarnas spelvanor under pandemin och vilka effekter spelandet har haft på de tillfrågades välmående.

– Det framgår tydligt i undersökningen att spelandet har haft en stor roll i svenskarnas välmående under det här tuffa året. Undersökningen är bara en av många som bekräftar bilden att spel är något som är bra för oss, säger Sara Hauge, generalsekreterare på Sverok.

Det framgår också i undersökningen att en av de grupper vars välmående påverkats mest av sitt spelande under pandemin är kvinnor mellan 65 och 79, där 38% svarar att spelandet har haft ganska stor eller mycket stor betydelse för deras mentala välmående. 

– Spelhobbyn är stark och växande i Sverige, den förtjänar att tas på allvar, särskilt viktigt är det att samhället ska förstå hur stor inverkan den har för många svenskars välmående. I spelen finns trygga rum för att utvecklas och hitta samhörighet med andra, fortsätter Sara Hauge.

Tidigare i år publicerades en studie på Oxford där forskarna för första gången sammankopplade faktisk speltid med mental hälsa. Tidigare forskning har baserats på uppskattad speltid, något som forskarteamet från Oxford kritiserat. Den nya studien fann att de som spelade årets stora spelsuccé Animal Crossing fyra timmar om dagen rapporterade betydligt högre nivåer av mentalt välmående.

 

Våra siffror

Frågorna har ställts av Kantar Sifo, genom onlineintervjuer som ägde rum 24 november- 3 december. Du hittar vår sammanställning av siffrorna på Sveroks hemsida eller i denna PDF

1000 personer har tillfrågats om sina spelvanor. De har fått följande frågor: 

  • Har ditt dator-, tv- eller sällskapsspelande påverkats av coronapandemin?

  • Hur stor betydelse har dator-, tv- eller sällskapsspel haft för ditt mentala välmående under coronapandemin? *Endast de som angett att de spelar har fått denna fråga.

  • Vilka typer av spel spelar du? *Endast de som angett att de spelar har fått denna fråga.

 

Om Sverok

Sverok är Sveriges största ungdomsförbund. Över 55 000 medlemmar i fler än 1700 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör några av de huvudsakliga verksamheterna.

 

Kontakt

Vill du ha mer information eller har du frågor?

 

Sara Hague, generalsekreterare

Telefon: 010-551 93 31 ​

 

E-postsara.hauge@sverok.se

 

Nicholas Ranégie, kommunikatör

Telefon: 0763-227278

E-post: nicholas.ranegie@sverok.se

 

Foto

Sverok

 


This email was sent to pressify+@meltwater.com
Sverok – Spelhobbyförbundet, Box 128 25, Stockholm, Stockholm 112 97, Sverige
Unsubscribe